daarenfrnoessv
 
   
Glemt log på?   Registrer  
Personale hos Flodhestene

Personale hos Flodhestene (1)

Fredag, 28 september 2018 12:19

Nyhedsbrev uge 39

Skrevet af

Hej alle sammen

Endnu en god uge er gået og vi har haft nogle skønne dage. Thomas er nu startet på pandastuen og Rose som snart skal starte hos flodhestene har også været på besøg. Stort velkommen til dem begge!

Ugen der gik:

Kort om ugen, så har der været lidt sygdom blandt børnene hist og pist, men vi har alligevel både haft rytmik, været på ture og så har de 8 største børn været til høstgudstjeneste i kirken. De er blevet så gode til at gå, at vi fulgtes med nr. 5 og pingvinerne og endte med at danne den længste gå-orm Frederiksberg har set :) Og så har der været spændende kreative projekter I kan se rundt omkring på stuerne og i mellemgangen. Skøn uge, så tak for det.

I forbindelse med efteråret, som nævnt sidst, er der dage hvor vinden bider lidt. Derfor må I gerne begynde at lægge overtøj, tynde handsker og huer i garderoben, og jer der har børn under 2 år skal lægge sovetøj, handsker og tynde huer i kasserne. Det er vigtigt, at I følger op på dette straks!

Digitale redskaber i praksis:

Som nogle af jer allerede ved fra forældremødet i foråret, så bliver der stillet nye krav til os og brug af digitale redskaber i praksis. Alt dette kommer I til at høre mere om til forældremøde på tirsdag i næste uge, men til jer som er nye eller ikke har mulighed for at deltage, tænkte vi at tage det op her også.

Det er et krav fra Frederiksberg kommune at vi skal begynde at tænke digitale redskaber ind i dagligdagen. Hvorfor nu det? Er det ikke rimeligt, at det bliver holdt derhjemme? Eller de skal måske tidsnok nå at blive introduceret til dette, når de kommer i skole?

Jo og nej. Praksis brug i vuggestuen og brug i hjemmet er to forskellige ting og vigtigt at vi adskiller. Samtidig er det ikke sikkert, at alle har lige mulighed for adgang til digitale redskaber derhjemme. Nogle af os har ipad, smartphone og computer, mens andre af os ingen af delene har. Dette skaber fra start en skæv fordeling af vilkår og forudsætninger, og her i vuggestuen skal vi rumme alle niveauer af kompetencer, behov og kunnen.

Vi har haft besøg af Frank fra UCC, som er forelæser og konsulent for brug af digitale redskaber i daginstitutioner og skoler og han kom med det udmærket argument ”vi skal skabe aktive producenter, fremfor passive konsumenter”. Hvilket giver fin mening i hele den her snak om teknologi og fremtid, og hvorfor det også bliver en del af den pædagogiske opgave, at forberede jeres børn på at kunne navigere som kritiske og kompetente brugere, fremfor at skærme dem mod fremtiden.

Når det så er sagt, er det væsentligt at pointere, at brug her ALDRIG sker som underholdning eller tidsfordriv. Når vi finder ipaden frem er det altid med et mål og formål for øje. Vi har forskellige apps der omhandler både spil, musik og video/billedprogrammer. Vi kan også finde på at bruge youtube, hvis vi f.eks. skal undersøge hvad en flodhest siger og så bruger vi ofte spotify til musik og dans. Spillene er nøje overvejet i forhold til fordele og ulemper. F.eks. har vi et fleksibelt vendespil. Det vil sige, at vi helt selv tager billeder og kategorisere hvilke brikker vi skal bruge. Vi har blandt andet spillet vendespil med børnenes ansigter, hvor de skulle finde dem selv eller hinanden. Overvejelserne bag er ikke så langt fra overvejelserne bag at skulle anvende et almindeligt fysisk vendespil. Her kunne overvejelser som fællesskab, det fælles tredje, vente på tur, dialog om sig selv og hinanden blandt andet gøre sig gældende.

Vi har i vores nuværende temaprojekt ”Stuens fortælling” også brugt på ipad og et mindre kamera, hvor børnene selv får liv til at filme og tage billeder, som en del af deres egen fortælling om stuen/teamet. Flere af de helt store fortæller selv undervejs hvad der optager dem, mens andre filmer og derefter snakker vi om den, mens vi ser den igennem sammen med dem der har lyst. Her er de i høj grad med til at skabe deres helt egen fortælling ved brug af digitale redskaber. 

Da vi for lang tid siden begyndte at finde ipaden frem, var der en stemning af, lad os kalde det, kaos af hænder oven i hinanden og intet andet fokus end at få lov til at swipe, til nu en meget større forståelse af hvad den kan og skal bruges til her. De er blevet enormt og vi mener, ENORMT, dygtige til at vente på tur, at give hinanden plads og tid, og deltage i dialog omkring det vi nu laver. De udviser stor glæde og nysgerrighed på at få lov, og det er vores opgave at sikre de får lov og voksenstøtte på deres nuværende niveau. Herunder har de også fået et mere naturligt forhold til ipaden end de havde i starten. Det vil sige, at selvom vi stiller dem en opgave med den eller sidder med et spil, så er det ikke anderledes end hvis vi bygger med lego. Sker der noget mere spændende henne i det andet hjørne, så forlader de opgaven eller spillet og går derover. Hvis nogle har stået og ventet på tur til at komme til at spille, giver dem der er færdige plads til de næste kan komme til. Det er kæmpe flot for en vuggestuegruppe!

Når alt det her er sagt, så betyder det ikke at digitale redskaber har overtaget den fysiske praksis. Vi finder altså stadig fysiske vendespil frem, gamle cd´er til musikafspilleren, printer billeder der bliver tilgængelig for alle at se og snakke om, så vi stadig bibeholder det sanselige. Der ligger altså hele tiden overvejelser om, hvad, hvornår og hvorfor vi vælger at benytte det ene eller det andet.

Vi håber at se jer til forældremødet i næste uge, hvor der blandt andet vil blive snakket om dette emne.

Til slut skal vi lige nævne at der bliver afholdt de årlige forældresamtaler for begge stuer. Der er sedler på døren, hvor I kan skrive jer på. Husk at se om det er den rigtige stue i får skrevet jer på.  

Og lige en sidste: Glemmekassen bliver tømt i uge 42! Tjek den hvis I mangler noget og ellers bliver det sendt til genbrug. Vi hænger huskeskilte op i huset, så herfra er det jeres eget ansvar at følge op :)

Det var alt fra os for denne gang. Vi siger tak for en dejlig uge og rigtig god weekend!

Flodhestenes Menu